Przepisy Ciasteczka mandarynkowo-kokosowe
Składniki
150 g miękkiego masła
1 jajko
100 g cukru pudru
200 g wiórków kokosowych
200 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka skórki z cytryny
skórka z mandarynki
1 łyżka soku z mandarynek
3 mandarynki
Opis

„Najważniejszą zaletą tych herbatników jest fakt, że przygotowuje się je w domu ze świeżych składników” – ocenia przepis ekspertka żywieniowa Zuzana Pavelková Šafářová. Wśród składników jest masło, owoce i skórka z cytrusów, kokos i cynamon, które sprawiają, że ciasteczka są bogatym źródłem witamin (B1, B2, C, A, E oraz kwasu foliowego) i składników mineralnych (wapń, fosfor, cynk, żelazo, magnez, jod). Udowodniono, że cynamon reguluje trawienie, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwbakteryjne. Jednak ze względu na zawartość kumaryny, nie należy spożywać go w nadmiarze. W niewielkich ilościach jest lekiem, a w większych może wywoływać bóle głowy, zawroty i krwawienia. Może się pojawić także silna reakcja alergiczna: zaczerwienienie skóry lub trudności w oddychaniu. Herbatniki mogą być uzupełnieniem podwieczorku, a sportowcom posłużyć jako przekąska regeneracyjna po wysiłku.”

Sposób przygotowania
1
Ubij masło z jajkiem i cukrem. Następnie dodaj mąkę, wiórki kokosowe, skórkę i sok z mandarynek, skórkę cytrynową oraz cynamon.
2
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
3
Mandarynki dokładnie umyj i pokrój na cienkie plasterki o grubości 1-2 mm.
4
Rozwałkuj ciasto i powykrawaj kawałki w kształcie plasterków mandarynek. Posmaruj kawałeczki żółtkiem, umieść na nich plasterki owoców i posyp cukrem pudrem.
5
Piecz przez 15 minut w 180 °C.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4