Przepisy Herbata marokańska
Składniki
3 kopiaste łyżeczki zielonej herbaty Gunpowder
1 pęczek świeżej mięty
woda źródlana
5 kopiastych łyżeczek cukru
do zaparzenia czajniczek (ok. 600 ml)
Opis

Do dzbanka wsyp 3 kopiaste łyżeczki zielonej herbaty i zalej je 1/2 szklanki wrzącej wody. Następnie napar wylej – pierwsze parzenie ma za zadanie przepłukać i zmiękczyć herbatę. Do herbaty dodaj 3 kopiaste łyżeczki cukru oraz pogniecione w palcach gałązki i listki mięty – wypełnij nimi całą objętość dzbanuszka. Zagotuj wodę źródlaną, a następnie zalej wrzątkiem zawartość dzbanka. Dodaj jeszcze dwie łyżeczki cukru i delikatnie wymieszaj całość. Napar trzykrotnie przelej z czajniczka do szklanki i z powrotem. Na końcu przelej herbatę do szklanek lub kubków długim i dość wysokim strumieniem, aby na herbacie wytworzyła się delikatna pianka.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
255 min.
Desery