Przepisy Herbata korzenna z pomarańczą
Składniki
2 łyżeczki czarnej liściastej herbaty
1 pomarańcza
4 łyżeczki miodu
50 ml rumu
1/2 gwiazdki anyżu
5 cm laski cynamonu
2–3 goździki
500 ml wody
Opis

Wodę zagotuj i zalej nią herbatę. Przykryj i pozwól jej się zaparzać przez 5 minut. W tym czasie dokładnie sparz i wyszoruj pomarańczę. Z połowy pomarańczy zetrzyj wierzchnią warstwę skórki, najlepiej zrób to prosto do garnka, w którym będzie podgrzewana herbata. Do skórki dodaj przyprawy i miód. Do przypraw wlej przecedzony napar z herbaty i zacznij podgrzewać  na małym ogniu. Po chwili dodaj rum i wyciśnięty z pomarańczy sok. Podgrzewaj napar jeszcze przez ok. 5 minut. Gorący napój nalej do kubków, przecedzając go przez małe siteczko.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
70 min.
Dania główne
2 miesiące temu
160 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Napoje