250 g krówek
250 g toffi
150 g ryżu preparowanego
125 g masła lub margaryny
50 g masła
100 g cukru pudru
50 g kakao
zielona masa cukrowa
2-3 cienkie waflowe rurki
Krówki i toffi rozpuść w garnku wraz z 125 g masła lub margaryny.
Kiedy masa w garnku stanie się jednolita, dodaj ryż preparowany. Dokładnie mieszaj, cały czas podgrzewając masę na małym ogniu.
Na desce rozłóż folię spożywczą i wyłóż na nią porcję ciepłej masy. Zawiń masę w folię i uformuj kształt dyni.
Aby zrobić w dyni rowki, użyj tępej strony noża. Po uformowaniu dyń zostaw je na desce do wystygnięcia na ok. 1 godz. W czasie gdy dynie stygną, przygotuj krem czekoladowy. Utrzyj 50 g masła z cukrem pudrem i kakao. Jeżeli krem jest za gęsty, możesz dodać łyżeczkę mleka.
Z rozwałkowanej zielonej masy cukrowej wytnij niewielkie listki. Rurki waflowe podziel na mniejsze kawałki. Do wystudzonych dyń przy pomocy kremu przymocuj cukrowe listki i łodyżki z rurek waflowych. Kremem wypełnij też rowki w dyniach.
Więcej informacji
© 2019 Tesco Polska Sp. z o.o.