Halibut w sosie pomarańczowym
Składniki
1 kg sprawionego halibuta
1 i ½ kg pomarańczy
4 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 cebule
25 ml gęstej śmietany
6 łyżek oliwy
½ łyżeczki pieprzu
przyprawy: sól
Opis

Z oczyszczonych i wypatroszonych ryb zdejmij filety. Opłukane i osuszone filety posyp solą i pieprzem. Drobno posiekany czosnek wymieszaj z sokiem z cytryn, a następnie natrzyj nim rybę. Tak przygotowaną rybę odstaw na 1 godz.

Odłóż 1 pomarańczę do przygotowania dekoracji. Resztę pomarańczy wyciśnij tak, aby otrzymać 0,5 l soku wraz z miąższem. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą. Na dnie ułóż rybę, posmaruj ją cebulką i zalej świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.

Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°. Piecz przez 35 min, polewając od czasu do czasu sokiem otrzymanym z pieczenia. Po wyjęciu udekoruj rybę świeżą pomarańczą i podawaj z ryżem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy