Przepisy Gulasz warzywny z kaszą bulgur i rzodkiewką
Składniki
1/2 kg pieczarek
1/2 kg fasolki szparagowej żółtej
2 czerwone papryki
2 małe cukinie
1/2 kg pomidorów, np. koktajlowych
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 cm świeżego imbiru
2 łyżki oleju, np. rzepakowego
3/4 szkl. wina białego wytrawnego
3 łyżki sosu sojowego
przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz
Dodatkowo:
1 szkl. kaszy bulgur
1 pęczek rzodkiewek
oliwa z oliwek
sok z 1 cytryny
Opis

Warzywa obierz, umyj i podziel na mniejsze kawałki. Cebulę, czosnek i chili pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj chili i smaż chwilkę.

Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj. Dodaj na patelnię i smaż minutę. Przełóż na patelnię pieczarki. Delikatnie przypraw solą i smaż chwilkę. Dodaj fasolkę i smaż ok. 3 minut. Po tym czasie dodaj cukinie, papryki, wino i sos sojowy. Patelnię przykryj i duś warzywa ok. 5 minut. Na koniec dodaj pokrojone pomidory. Duś warzywa kolejne 5 minut, często mieszając. Dopraw solą i pieprzem.

Ugotuj kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Przygotuj sałatkę. Obierz rzodkiewki i umyj pod bieżącą wodą. Rzodkiewki pokrój na plasterki lub w słupki. Dopraw cytryną i oliwą z oliwek.

Gulasz podawaj z kaszą oraz z sałatką. Znakomity jest również następnego dnia po ugotowaniu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
50 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Desery