Gulasz transylwański
Składniki
1 kg mięsa gulaszowego
60 g smalcu
800 g kapusty kwaszonej
4 cebule
1 ząbek czosnku
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
przyprawy: sól
Opis

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu. Dodaj pokrojone w kawałki mięso gulaszowe. Całość podsmaż i podlej wodą (ok.1/3 szklanki). Dodaj paprykę w proszku, kminek i roztarty z solą czosnek. Duś pod przykryciem przez ok. 40 min. Przypraw do smaku.

Kapustę pokrój i dodaj do mięsa. Wlej wodę tak, aby przykryła kapustę w garnku. Gotuj przez ok. 30 min od czasu do czasu mieszając.

Wymieszaj 1 łyżkę mąki z połową ilości śmietany i wlej do potrawy. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż gulasz zgęstnieje.

Podawaj w głębokim naczyniu. Z wierzchu polej pozostałą śmietaną.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery