Gulasz pieczarkowy z papryką i fasolą
Składniki
250 g brązowych pieczarek
2 duże białe cebule
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
mała puszka czerwonej fasoli
150 ml przecieru pomidorowego
200 g kaszy jęczmiennej perłowej (dwa woreczki)
50 ml oliwy z oliwek
łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Umyj pieczarki i odetnij twarde końcówki nóżek. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Papryki umyj i pokrój w krótkie paski. Fasolę odsącz z zalewy. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojoną cebulę i pieczarki (mogą być w całości). Smaż, aż warzywa zaczną się rumienić, dodaj wtedy paprykę i fasolę. Smaż jeszcze przez chwilę, aż do zeszklenia papryki. Dolej przecieru pomidorowego, mocno zagotuj, dosyp soli i pieprzu, zamieszaj i odstaw.

W czasie kiedy gulasz będzie się przegryzał, ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu. Po odsączeniu kaszy z wody wysyp ją na miseczkę i zmieszaj z łyżką masła. Na talerze nałóż porcje kaszy i przykryj gotowym gulaszem. Podawaj na ciepło.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Zupy