Przepisy Gulasz irlandzki

Składniki

1 kg łopatki jagnięcej
400 g ziemniaków (małych, odmiana Red Lady)
1 korzeń pietruszki
1 marchew
2 cebule
50 g boczku wędzonego
2 gałązki tymianku świeżego
4 gałązki natki pietruszki
2 gałązki świeżego rozmarynu
3 ząbki czosnku
30 ml oleju słonecznikowego
20 g mąki pszennej
2 liście laurowe
pieprz czarny mielony
sól

Opis

Mięso jagnięce umyj i pokrój w grubą kostkę. Boczek wędzony pokrój w paseczki. Warzywa obierz i pokrój w duże kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój tylko na pół. Mięso przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzej rondel z olejem i każdy kawałek oprósz w mące, a potem podsmaż na złoty kolor. 

Wyjmij mięso i włóż warzywa bez ziemniaków oraz wędzony boczek. Podsmaż razem i dodaj tymianek, rozmaryn z czosnkiem oraz kawałki jagnięciny. Poukładaj pomiędzy połówki ziemniaków i zalej ok. 1 litrem wody. Włóż jeszcze liście laurowe i przykryj rondel. 

Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  całość na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. Dobrym sposobem jest też włożenie rondla do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°. Wtedy mięso równocześnie dusi się i rumieni. Gotowy gulasz sam zgęstnieje od warzyw i nie potrzeba zagęszczać go mąką. Przełóż kawałki jagnięciny na półmisek, obłóż warzywami i polej sosem. Na koniec udekoruj ziołami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem