Przepisy Gulasz drobiowy z oliwkami i gnocchi
Składniki
600 g filetów z kurczaka lub indyka
100 g czarnych oliwek
1 mała cukinia
2 średnie pomidory
1 cebula
1 papryczka chili
1 kieliszek wina białego wytrawnego
2 gałązki rozmarynu
1 op. gnocchi (500 g)
3 łyżki oliwy extra vergine
przyprawy: sól morska lub himalajska, pieprz świeżo mielony
Do podania:
1 op. miksu sałat
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
 alt=
1
Mięso oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę.
 alt=
2
Cebulę pokrój w kostkę.
 alt=
3
Chili przekrój na pół i pozbądź się nasion. Jeżeli wolisz pikantniejsze dania, pozostaw nasiona. Papryczkę drobno pokrój.
 alt=
4
Cukinię pokrój w średnią kostkę.
 alt=
5
Pomidory delikatnie natnij. Nastaw wodę, aby je sparzyć.
 alt=
6
Mięso usmaż do lekkiego zarumienienia na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Zdejmij z patelni i przełóż na inną, większą patelnię.
 alt=
7
Cebulę i chili zeszklij PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE na patelni, na której smażyło się mięso. W razie potrzeby dodaj 1 łyżkę oliwy.
 alt=
8
Dodaj cukinię i oliwki. Smaż chwilkę. Przełóż na patelnię z mięsem.
 alt=
9
Na patelnię, na której smażyło się mięso i warzywa, wlej wino. Chwilkę gotuj, aż patelnia się oczyści, a sos nabierze aromatu i smaku. Dodaj powstały sos do mięsa i warzyw. Całość duś chwilkę do odparowania alkoholu. Dopraw solą i pieprzem.
 alt=
10
Sparzone pomidor obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Dodaj do mięsa i jeszcze chwilę gotuj.
 alt=
11
W międzyczasie ugotuj wodę na gnocchi. Gotuj je w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Ugotowane dodaj do sosu i wymieszaj. Udekoruj gałązkami rozmarynu. Gotowe danie podawaj od razu po przyrządzeniu z lekką sałatką, np. sałatą skropioną octem balsamicznym i oliwą.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8