Grzanki z karmelizowanymi buraczkami z miodem i kozim twarożkiem
Składniki
80 g koziego twarożka
1/2 bagietki
2 buraczki
2 cytryny
20 g masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka miodu
świeży tymianek
krem z octu balsamicznego
rukola
przyprawy: sól, czarny pieprz
Opis

Buraczki umyj, nie obieraj i wstaw do gotowania w osolonej wodzie. Buraczki będą się gotować ok. 1,5 godziny. Powinny być miękkie. Po ugotowaniu pozostaw buraki do ostygnięcia, a następnie obierz je ze skórki, pokrój w plasterki i wymieszaj z miodem oraz tymiankiem. Przypraw solą, grubo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zamarynowane buraczki odstaw na czas przygotowania pozostałych składników.

Bagietkę pokrój pod kątem na kromki. Zrumień delikatnie kromki pod grillem w piekarniku. Obierz czosnek. Chrupiące grzanki natrzyj czosnkiem i posmaruj masłem. Na grzanki nałóż plasterki buraczków. Pokrój twarożek kozi w plasterki (aby plasterki miały równy kształt, przed każdym cięciem zanurz nóż w gorącej wodzie; wtedy plasterki sera nie będą się lepić do noża). Ser ułóż na buraczkach. Grzanki wstaw jeszcze do zapieczenia, aż serek lekko się zrumieni. Na każdą grzankę połóż kilka listków rukoli oraz przypraw sałatę kremem z octu balsamicznego. Zamiast twarożku z mleka koziego możesz użyć też pleśniowy ser z przerostem zielonej pleśni.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje