Gruszki w syropie imbirowym
Składniki
1 i 1/2 kg gruszek
750 g cukru
1 i 1/2 l wody
3 łyżki startego świeżego imbiru
sok z jednej cytryny
Opis

Gruszki umyj i obierz. Przekrój na połówki i wydrąż gniazda nasienne. Przygotowane owoce obtocz w soku z cytryny.

Wodę wymieszaj z cukrem i zagotuj. Do gotującego się syropu dodaj imbir i gotuj jeszcze przez 15 minut. Następnie dodaj gruszki. Całość ponownie zagotuj. Gotuj gruszki przez 5-6 minut. Następnie przełóż gruszki do wyparzonych słoików i zalej gorącym syropem.

Dno płaskiego szerokiego garnka wyłóż ściereczką i wstaw do niego słoiki z gruszkami. Wlej wodę do garnka do 3/4 wysokości słoików. Zagotuj całość i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Po pasteryzacji wyciągnij słoiki z gruszkami z garnka i wystudź w temperaturze pokojowej. Gruszki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Zupy