Przepisy Gruszki w czerwonym winie
Składniki
​4 gruszki
2 laski cynamonu
1 laska wanilii
2 goździki
1 l wina czerwonego wytrawnego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
skórka otarta z 1/2 cytryny
świeże listki melisy do przybrania
skórki z 1/2 pomarańczy
Opis

Wino zagotuj wraz z cukrem i przyprawami, dodaj startą skórkę pomarańczową i cytrynową. Skórkę z połowy pomarańczy pokrój w cieniutkie paseczki i gotuj wszystko razem aż cukier się rozpuści. Gruszki obierz, zostawiając szypułki. Następnie owoce włóż do gotującego się wina, tak aby w całości je przykryło. Gotuj na wolniutkim ogniu ok. 20 minut. Jeśli chcesz uzyskać głęboki ciemny kolor gruszek, mocz je w zalewie z wina kilka godzin. Gruszki ułóż na talerzu, a wino przecedź przez sitko, aby oddzielić je od skórki. Następnie polej winem gruszki, posyp skórką pomarańczową i udekoruj melisą. Podawaj na deser.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Desery