Przepisy Gruszki nadziewane pastą orzechową
Składniki
3 twarde gruszki (najlepiej zielone)
2 łyżki soku z cytryny
120 g cukru
40 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka śmietany
1 opakowanie cukru waniliowego
sos toffi do dekoracji
bita śmietana do dekoracji
Opis

Łyżkę soku z cytryny i cukier rozpuść w 400 ml gorącej wody. Obierz gruszki i usuń z nich gniazda nasienne (najlepiej specjalną łyżką do wydrążania). Połówki gruszek włóż do syropu i ugotuj na półtwardo (ok. 10 min).

Drugą łyżkę soku z cytryny wymieszaj ze zmielonymi orzechami, kwaśną śmietaną i cukrem waniliowym.

Połówki gruszek wyjmij z syropu, odsącz i w miejsce wydrążenia włóż uformowaną w rękach kulkę (wielkości orzecha włoskiego) ze zmielonych orzechów. Gruszki możesz udekorować bitą śmietaną i sosem toffi. Podawaj na gorąco.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki