Przepisy Gruszki na patyku w karmelu z orzechami
Składniki
6 małych i słodkich gruszek
1/2 szkl. cukru trzcinowego + 2 łyżki cukru trzcinowego
1 i 1/2 l wody + 1/2 szkl. wody
1/3 szkl. śmietanki 30%
1/2 szkl. orzechów
6 patyczków, np. do szaszłyków
Opis

Przygotuj gruszki. Usuń ogonki i wytnij końcówki.

Jeśli gruszki są twarde, delikatnie je ugotuj. Zagotuj 1 i 1/2 l wody, dodaj 2 łyżki cukru i włóż owoce na 3–5 minut. Po tym czasie wyciągnij gruszki z wody i wytrzyj delikatnie ręcznikiem kuchennym.

Przygotuj karmel. Cukier połącz z wodą i dokładnie wymieszaj. Gotuj, aż cukier będzie zmieniał kolor na brązowy i wtedy przestań mieszać. Śmietankę podgrzej i dodaj do cukru. Orzechy posiekaj.

Gruszki nabij na patyczki i obtocz w karmelu. Posyp orzechami. Odstaw je do wystudzenia i zaschnięcia karmelu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
210 min.
Desery