Przepisy Gruszka z pikantnym sosem orzechowym
Składniki
1 duża twarda gruszka
2 plastry sałaty lodowej
sok z 1/4 pomarańczy
2 łyżki cukru
kilka listków mięty
Sos orzechowy:
50 g masła orzechowego ok. 60%
100 ml słodkiego sosu chilli
sok z 3/4 pomarańczy
Sposób przygotowania
1
Gruszkę umyj i pokrój w pionowe plastry, nie usuwając gniazd nasiennych. Sałatę opłucz i wysusz.
2
Na gorącą patelnię wsyp cukier i ułóż na nim plastry gruszki. Dodaj sok z 1/4 pomarańczy i całość chwilę karmelizuj PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE. Sprawdzaj drewnianym patyczkiem, czy gruszka nie jest za miękka.
3
Do garnuszka wlej pozostały sok pomarańczowym, dołóż sos chilli i masło orzechowe. Całość podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, do momentu uzyskania jednorodnej masy.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy