Przepisy Gruszka nashi z cytrynowym musem mascarpone
Składniki
2 gruszki nashi 
200 ml mleka kokosowego 
100 g serka mascarpone 
70 g cukru 
50 g cukru pudru 
1/2 limonki 
sok z 1/2 limonki 
skórka z 1/2 cytryny 
5 g imbiru 
20 ml śmietanki 
50 g prażonych orzechów ziemnych 
3 gałązki mięty
Sposób przygotowania
1
Gruszki nashi umyj i pokrój na ćwiartki. Wytnij z nich gniazda nasienne. Dodatkowo przekrój każdą ćwiartkę jeszcze na pół.
2
W szerokim rondelku podgrzej mleko kokosowe. Dodaj cukier i pokrojony imbir. Dodatkowo włóż do mleka plasterki limonki, aby nabrało cytrusowej nuty. Jak tylko się zagotuje, dodaj gruszki i gotuj powoli przez kilka minut. Gruszki delikatnie zmiękną i przesiąkną aromatem kokosa i przypraw.
3
W czasie gotowania wymieszaj w misce serek mascarpone z cukrem pudrem, skórką z cytryny oraz sokiem z limonki. Jeśli będzie za gęsty, dolej jeszcze śmietanki, aby nabrał kremowej konsystencji.
4
Gruszki przełóż do głębszego naczynia. Wlej do nich jeszcze trochę mleka kokosowego. Na wierzch nałóż kremowy serek mascarpone i posyp na wierzchu posiekanymi orzechami ziemnymi. Możesz udekorować gruszki też listkami mięty.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
145 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje