2 gruszki nashi
200 ml mleka kokosowego
100 g serka mascarpone
70 g cukru
50 g cukru pudru
1/2 limonki
sok z 1/2 limonki
skórka z 1/2 cytryny
5 g imbiru
20 ml śmietanki
50 g prażonych orzechów ziemnych
3 gałązki mięty
Gruszki nashi umyj i pokrój na ćwiartki. Wytnij z nich gniazda nasienne. Dodatkowo przekrój każdą ćwiartkę jeszcze na pół.
W szerokim rondelku podgrzej mleko kokosowe. Dodaj cukier i pokrojony imbir. Dodatkowo włóż do mleka plasterki limonki, aby nabrało cytrusowej nuty. Jak tylko się zagotuje, dodaj gruszki i gotuj powoli przez kilka minut. Gruszki delikatnie zmiękną i przesiąkną aromatem kokosa i przypraw.
W czasie gotowania wymieszaj w misce serek mascarpone z cukrem pudrem, skórką z cytryny oraz sokiem z limonki. Jeśli będzie za gęsty, dolej jeszcze śmietanki, aby nabrał kremowej konsystencji.
Gruszki przełóż do głębszego naczynia. Wlej do nich jeszcze trochę mleka kokosowego. Na wierzch nałóż kremowy serek mascarpone i posyp na wierzchu posiekanymi orzechami ziemnymi. Możesz udekorować gruszki też listkami mięty.
Więcej informacji
© 2019 Tesco Polska Sp. z o.o.