Przepisy Grochówka
Składniki
​250 g żółtego grochu łuskanego
100 g boczku
100 g kiełbasy
2 marchewki
1 pietruszka
1/3 selera
4 ziemniaki
3 cebule
3 ząbki czosnku
3 kostki bulionu warzywnego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 l wody
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy
Opis

Groch oczyść, przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na 24 godz. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Do dużego garnka wlej 2 l wody, dodaj odcedzony groch, przyprawy, skrojone warzywa i 3 kostki bulionowe. Wszystko gotuj aż groch stanie się zupełnie miękki. W międzyczasie obierz cebule i pokrój w drobną kostkę. Kiełbasę pokrój w plastry, a boczek w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko ją zeszklij PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE i dodaj następnie kiełbasę z boczkiem. Smaż na wolnym ogniu do zarumienienia się. Usmażone mięso z cebulą dodaj do zupy. Pod koniec gotowania dodaj do smaku majeranek i resztę przypraw oraz wyciśnięte ząbki czosnku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
160 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne