Groch z kapustą
Składniki
1 szklanka grochu
2 szklanki wody
½ kg kwaszonej kapusty
½ szklanki oleju
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony i ziarnisty, majeranek, liść laurowy
Opis

Groch opłucz, namocz w 2 szklankach wody i pozostaw na noc. Następnie dnia przez 1 godzinę gotuj groch w tej samej wodzie, w której się moczył. Pod koniec gotowania posól i dodaj majeranek.

Kapustę zalej 2 szklankami wody, zagotuj pod przykryciem, po chwili odkryj i gotuj na mniejszym ogniu przez ok. 20 min. Na patelni na 2 łyżkach oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę.

Kapustę dodaj do grochu i gotuj razem z liściem laurowym i pieprzem ziarnistym, aż woda odparuje (ok. 35 min). Dopraw do smaku solą i pieprzem mielonym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
1 tydzień temu
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy