Przepisy Grillowany pstrąg łososiowy z sosem kokosowym
Składniki
​2 filety z pstrąga łososiowego (każdy po 200 g)
300 g ziemniaków
300 ml mleka kokosowego
100 g pomidorków koktajlowych
200 g ananasa świeżego
2 cebulki młode ze szczypiorkiem
3 gałązki kolendry
3 gałązki mięty
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 limonka
40 ml oleju arachidowego
przyprawy: sól, pieprz czarny, sos sojowy jasny
Opis

Filety z pstrąg dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym. Nie zdejmuj skóry, jedynie sprawdź czy nie ma na niej ewentualnych łusek. Jeśli są, zetrzyj je za pomocą kuchennego ręcznika lub szczoteczki. Opłucz ponownie rybę i przełóż do miski kuchennej, w której będzie marynowana PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE.

Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki, a potem w paseczki. Rozłóż na rybie i przypraw bardzo delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Polej olejem i posyp jeszcze z wierzchu mąką ziemniaczaną. Delikatnie wetrzyj przyprawy w rybę i odstaw do lodówki na czas przygotowywania sałatki i sosu. 

W rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju, ale nie za mocno. Dodaj pastę z zielonego curry i lekko podsmaż. Wlej mleko kokosowe i lekko gotuj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw jeszcze ewentualnie sosem sojowym i sokiem z połówki limonki. Aromatyczny sos odstaw do przegryzienia się składników. 

Ananasa obierz ze skóry i pokrój w ćwiartki, a następnie w plasterki. Odłóż do późniejszego grillowania. Ziemniaki umyj , przypraw solą i zawiń w folię.

Przygotuj grill. Jak tylko się rozgrzeje, rozsuń żar i włóż ziemniaki do pieczenia. Obracaj co 10 minut, aby równo się upiekły. W tym czasie pokrój pomidorki w ćwiartki i przełóż do miski. Cebulki i zielone części pokrój pod kątem w paseczki i dodaj do pomidorów. Poszarp jeszcze kolendrę i miętę, dodaj do sałatki. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z połówki limonki. 

Jak tylko ziemniaki będą upieczone, wyjmij ciepłe z folii i obierz ze skóry. Aby łatwiej się obierały, można przelać je zimną wodą, wtedy skórka zacznie sama odchodzi od miąższu. Ziemniaki pokrój na kawałki i dodaj do sałatki z pomidorów. Wymieszaj delikatnie i przełóż porcje na talerz. 

Rybę włóż w siatkę do grillowania i połóż na ruszt. Opiekanie zawsze zaczynaj od strony mięsa. Dopiero kiedy jest zrumienione, przewróć na drugą stronę. Obok poukładaj długie paski ananasa i opiecz z każdej strony. Podgrzej sos z zielonego curry.

Filet ryby połóż obok sałatki i polej delikatnie sosem. Na koniec udekoruj jeszcze plasterkami grillowanego ananasa i listkami kolendry i mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
155 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Desery