Przepisy Grillowany pstrąg łososiowy z sosem kokosowym

Składniki

​2 filety z pstrąga łososiowego (każdy po 200 g)

300 g ziemniaków

300 ml mleka kokosowego

100 g pomidorków koktajlowych

200 g ananasa świeżego

2 cebulki młode ze szczypiorkiem

3 gałązki kolendry

3 gałązki mięty

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 limonka

40 ml oleju arachidowego

przyprawy: sól, pieprz czarny, sos sojowy jasny

Opis

Filety z pstrąg dokładnie umyj pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym. Nie zdejmuj skóry, jedynie sprawdź czy nie ma na niej ewentualnych łusek. Jeśli są, zetrzyj je za pomocą kuchennego ręcznika lub szczoteczki. Opłucz ponownie rybę i przełóż do miski kuchennej, w której będzie marynowana PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE.

Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki, a potem w paseczki. Rozłóż na rybie i przypraw bardzo delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Polej olejem i posyp jeszcze z wierzchu mąką ziemniaczaną. Delikatnie wetrzyj przyprawy w rybę i odstaw do lodówki na czas przygotowywania sałatki i sosu. 

W rondelku rozgrzej 2 łyżki oleju, ale nie za mocno. Dodaj pastę z zielonego curry i lekko podsmaż. Wlej mleko kokosowe i lekko gotuj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw jeszcze ewentualnie sosem sojowym i sokiem z połówki limonki. Aromatyczny sos odstaw do przegryzienia się składników. 

Ananasa obierz ze skóry i pokrój w ćwiartki, a następnie w plasterki. Odłóż do późniejszego grillowania. Ziemniaki umyj , przypraw solą i zawiń w folię.

Przygotuj grill. Jak tylko się rozgrzeje, rozsuń żar i włóż ziemniaki do pieczenia. Obracaj co 10 minut, aby równo się upiekły. W tym czasie pokrój pomidorki w ćwiartki i przełóż do miski. Cebulki i zielone części pokrój pod kątem w paseczki i dodaj do pomidorów. Poszarp jeszcze kolendrę i miętę, dodaj do sałatki. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z połówki limonki. 

Jak tylko ziemniaki będą upieczone, wyjmij ciepłe z folii i obierz ze skóry. Aby łatwiej się obierały, można przelać je zimną wodą, wtedy skórka zacznie sama odchodzi od miąższu. Ziemniaki pokrój na kawałki i dodaj do sałatki z pomidorów. Wymieszaj delikatnie i przełóż porcje na talerz. 

Rybę włóż w siatkę do grillowania i połóż na ruszt. Opiekanie zawsze zaczynaj od strony mięsa. Dopiero kiedy jest zrumienione, przewróć na drugą stronę. Obok poukładaj długie paski ananasa i opiecz z każdej strony. Podgrzej sos z zielonego curry.

Filet ryby połóż obok sałatki i polej delikatnie sosem. Na koniec udekoruj jeszcze plasterkami grillowanego ananasa i listkami kolendry i mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 10.10-16.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
40 min.
Zupy
2 3 4