Przepisy Grillowany karczek z faszerowanymi cebulami
Składniki
4 plastry karczku
8 średnich cebul
4 małe pieczarki
1 łyżka masła
1 łyżeczka tymianku
przyprawy: sól, pieprz
Marynata:
1/2 szkl. oleju rzepakowego
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki soli
przyprawy: po łyżeczce suszonej papryki, cebuli, oregano, tymianku, czosnku i pieprzu
Opis

Przygotuj marynatę: do szklanego naczynia wlej olej i sok z cytryny, dodaj wszystkie przyprawy i zamieszaj. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, następnie włóż do marynaty. Naczynie z mięsem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Można włożyć mięso do marynaty na 12 godzin przed grillowaniem.

Cebule obierz z łupinek. W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć cebule na wrzątek i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie wyciągnij cebule z wrzątku i opłucz zimną wodą. Wydrąż środkowe warstwy cebul i posiekaj. Obierz i posiekaj pieczarki. Na patelni rozgrzej masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekane pieczarki i cebulę. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż do całkowitego odparowania wody.

Usmażonymi warzywami nafaszeruj wydrążone cebule. Każdą cebulę z osobna zawiń w folię aluminiową. Wyciągnij karczek z marynaty i połóż na mocno rozgrzany grill. Kiedy plastry karczku zarumienią się z jednej strony, odwróć je na drugą stronę i połóż na nich zawinięte w folię cebule. Grilluj całość aż druga strona karczku będzie odpowiednio zarumieniona.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki
2 miesiące temu
100 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Zupy