Przepisy Grillowany filet z pomidorową salsą
Składniki
1 pojedynczy filet z kurczaka
2 duże pomidory
1 ostra papryczka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka świeżego tymianku
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 limonki
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania
1
Filet z kurczaka opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso na mniejsze kawałki. Wymieszaj sok z cytryny z oliwą i tymiankiem. Do tak przygotowanej marynaty włóż mięso i odstaw na 2 godziny.
2
W tym czasie przygotuj salsę pomidorową. Pomidory pokrój w kostkę, natkę pietruszki drobno posiekaj.
3
Papryczkę przekrój wzdłuż na pół i wyrzuć nasiona. Miąższ papryki pokrój jak najdrobniej. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
4
Pomidory, paprykę, cebulę i natkę pietruszki wymieszaj w szklanym naczyniu. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, kilka łyżek oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki. Mięso wyciągnij z marynaty i usmaż na mocno rozgrzanym grillu. Podawaj od razu razem z wcześniej przygotowaną salsą pomidorową i listkami świeżych ziół.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
70 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
15 min.
Napoje
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje