Przepisy Grillowany dorsz z szałwią i boczkiem
Składniki
400 g dorsza norweskiego Tesco
8 plastrów speck Tesco
300 g młodego szpinaku
100 g pomidorków koktajlowych mix
10 listków szałwii
1 cebula czerwona
1 cytryna
50 ml oliwy z oliwek
50 g czarnych oliwek
przyprawy: sól morska, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Dorsza pokrój na porcje po 200 g. Sprawdź, czy filet jest wolny od ości. Ewentualne ości wyjmij za pomocą pęsety kuchennej. Przypraw filety solą morską i świeżym pieprzem.
2
Rozłóż listki szałwii na rybie. Powinny przylegać do siebie. Następnie rozłóż plasterki specku na szałwii, a końce podwiń pod rybę.
3
 Tak przygotowanego dorsza przełóż na ruszt i wstaw do opiekania.
4
Jak tylko spód się zrumieni, przewróć rybę na drugą stronę. Rumianego dorsza na ruszcie przesuń w mniej nagrzane miejsce na grillu, aby mięso dopiekło się w środku.
5
W tym czasie przygotuj sałatkę. Umyj liście szpinaku i odsącz z wody, a następnie przełóż do miski. Obierz cebulę czerwoną i pokrój w ćwiartki. Następnie odetnij końce od korzonka i pokrój cebulę w paski. Dodaj ją do miski ze szpinakiem. Pomidorki koktajlowe umyj, przekrój na pół i również dodaj do sałatki ze szpinakiem. Wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę przypraw oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie skrop szpinak sokiem z cytryny. Sałatkę przełóż na półmisek. Dorsza zdejmij z rusztu i porcję przetnij na dwa kawałki. Czarne oliwki ułóż dekoracyjnie na sałatce i podaj.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 miesiące temu
35 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Zupy