Przepisy Grillowany camembert ze szparagami i jajkiem poszetowym
Składniki
2 sery camembert Tesco Finest
4 jajka przepiórcze
4 łyżki octu
1 op. szparagów
sól
różowy pieprz
olej
Sos pomarańczowy:
2 pomarańcze
2 papryczki chilli pomarańczowe
1 łyżka posiekanego imbiru
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 łyżki octu
1 łyżka miodu Tesco Finest
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Opis

Pomarańcze obierz ze skórki. Wytnij pojedyncze fileciki (bez błon). Najlepiej zrób to nad miską, ponieważ pomarańcze puszczają sok. Papryczki przekrój, pozbądź się pestek i pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w kostkę. W małym rondelku rozgrzej olej. Dodaj czosnek i imbir. Smaż ok. 30 sekund. Dodaj papryczki i smaż 1 minutę. Przełóż do rondelka pomarańcze, ocet i miód. Całość duś ok. 10 minut. Po tym czasie sos zmiksuj i duś jeszcze do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Odłam końcówki szparagów. Możesz je grillować lub gotować na parze przez 5 minut. Jeśli zdecydujesz się na grillowanie, zrób to równocześnie z grillowaniem sera. Rozgrzej grilla i posmaruj ruszt olejem. Ułóż na nim szparagi oraz ser. Grilluj ser najpierw z jednej strony, a potem delikatnie przełóż na drugą stronę. Szparagi również przełóż na drugą stronę.

 W międzyczasie zagotuj 1,5 litra wody. Dodaj 1 łyżeczkę soli oraz ocet. Rozbij delikatnie jajko i przełóż je ostrożnie do małej filiżanki. Zamieszaj wodę rózgą, tworząc wir. W środek tego wiru wlej jajko. Gotuj 1 minutę. Po tym czasie przełóż jajko do miski z zimną wodą. Czynność powtórz z kolejnymi jajkami. Wyłóż na talerz sos i szparagi. Na wierzchu połóż ser, a na nim 2 jajka. Całość posyp pieprzem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
80 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
150 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
30 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
20 min.
Napoje