Przepisy Grillowany banan z sorbetem paprykowo-pomidorowym
Składniki
4 banany
Sorbet:
1 puszka pomidorów
2 czerwone papryki
100 ml czerwonego wina półsłodkiego lub półwytrawnego
20 ml octu balsamicznego
1/2 łyżeczki brązowego cukru
przyprawy: sól, pieprz kolorowy do smaku
Sposób przygotowania
1
Pomidory zagotuj w rondelku. Następnie dodaj do nich wino, cukier i ocet balsamiczny. Przez kolejne 5 minut gotuj wszystko na małym ogniu. Kiedy płyny nieco się zredukują, dodaj sól i pieprz do smaku. Zdejmij pomidory z ognia i wystudź.
2
Papryki obierz cienko ze skóry i pokrój na kawałki.
3
Wystudzone pomidory i kawałki papryk zmiksuj blenderem. Masę w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Przełóż do plastikowego pojemnika i włóż do zamrażarki na 8 godzin (najlepiej zrobić to rano, przed popołudniowym grillem). Co godzinę przemieszaj masę widelcem.
4
Banany połóż na średnio rozgrzanym grillu. Kiedy skórka od spodu ściemnieje, odwróć banany na drugą stronę. Gotowe owoce nie muszą być całkiem czarne. Wystarczy, że lekko się zarumienią.
5
Odkrój wierzchnią część skórki z bananów i gorące podaj z wcześniej przygotowanym sorbetem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne