Przepisy Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem, figami i papryką

Składniki

1 sos z mlekiem kokosowym, cebulą, orzeszkami i chili Tesco finest*

1 i 1/2 szkl. ryżu basmati

1 i 1/4 szkl. wody

3-4 bakłażany

2 czerwone papryki

3 świeże figi

1 podwójna pierś z kurczaka

3/4 łyżeczki soli

3/4 łyżeczki kuminu

3/4 łyżeczki kolendry

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

1/2 łyżeczki ras el hanout

1/2 łyżeczki tandoori

olej/oliwa z oliwek

Dodatkowo:

330 ml jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

posiekana natka pietruszki

sól

feta

Opis

  • Danie będzie ładniej wyglądało, jeżeli już w momencie przygotowania składników zadbamy o ich wygląd – np. bakłażana zgrillujemy w taki sposób, aby powstały na każdym kawałku równe ślady grillowania.
  • Musimy zadbać o spójność dania – do grillowanych warzyw i ostrych smaków świetnie pasuje pokruszona feta i sos jogurtowy.
  • Aby ryż wyglądał i smakował ciekawiej, dodaliśmy do niego sos z mleczkiem kokosowym, z cebulką, orzeszkami i chili – dzięki temu zyskał ładny kolor i piękny aromat.

Sposób przygotowania

 alt=
1

Ryż basmati ugotuj w wodzie wymieszanej z sosem z mlekiem kokosowym, cebulą, orzeszkami i chili. Możesz to zrobić w garnku do gotowania lub w normalnych garnuszku na małym ogniu. Do wody z sosem dodaj odrobinę oleju oraz 1/2 łyżeczki soli.

 alt=
2

Figi, bakłażany, papryki umyj i osusz. Bakłażany pokrój w podłużne plastry, paprykę w większe kawałki, a figi w grubsze plasterki. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Pierś kurczaka oczyść, umyj i pokrój na niewielkie kawałki.

 alt=
3

W małej miseczce wymieszaj ze sobą kumin, kolendrę, wędzoną paprykę, sól, ras el hanout i tandoori, dodaj następnie olej. Całość wmieszaj w przygotowane wcześniej mięso i przesmaż na patelni.

 alt=
4

Cienkie plastry bakłażana i pokrojoną paprykę zgrilluj na patelni tak, aby widoczne były ślady grillowania. Plastrami bakłażana wyłóż dno i brzegi okrągłego naczynia żaroodpornego, tak aby dłuższe końce wystawały poza naczynie. Następnie wyłóż warstwami ugotowany ryż, grillowanego bakłażana, przesmażonego kurczaka, figi i zgrillowaną paprykę. My robiliśmy to w następujący sposób : bakłażan, ryż, bakłażan, odrobina ryżu, kurczak, figi, bakłażan, ryż, papryka, natka pietruszki, ryż i bakłażan.

 alt=
5

Tak przygotowaną zapiekankę dobrze dociśnij i wkłóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez około 30 minut. Gotową zapiekankę pokrój i podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym – jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz solą. Na wierzch dania pokrusz jeszcze fetę – podaj ze świeżymi ziołami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4