Przepisy Grillowany bakłażan z szynką i mozzarellą
Składniki
1 bakłażan
80 g szynki dojrzewającej
125 g sera mozzarella
2 pomidory
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
2 gałązki natki pietruszki
przyprawy: sól morska, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Bakłażana umyj i pokrój w plastry pod lekkim kątem, aby plasterki były podobnej wielkości. Przypraw każdy kawałek solą morską i pieprzem czarnym, polej lekko oliwą i ułóż na ruszcie grilla.
2
Kawałki bakłażana piecz, aż każda ze stron się zarumieni. Przełóż plastry na talerz. Pokrój ser mozzarella w plastry. Pomidory umyj i również pokrój w plasterki.
3
Na każdy kawałek bakłażana nałóż plaster pomidora i ser. Plasterkiem szynki dojrzewającej owiń każdego bakłażana. Zrób to tak, by końce szynki naszły na siebie. Tak przygotowany bakłażan nie rozpadnie się podczas ponownego grillowania.
4
Przełóż teraz wszystkie plastry na ruszt i ponownie opiecz z każdej strony. Ser mozzarella będzie się topił, ale dzięki osłonie z szynki nie wypłynie.  
5
Gotowe bakłażany przełóż na półmisek. Pokrój drobno natkę pietruszki i wymieszaj z pozostałą oliwą i wyciśniętym czosnkiem. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem, następnie wymieszaj. Bakłażany ułożone na półmisku polej aromatyczną oliwą.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Zupy