Przepisy Grillowane skrzydełka
Składniki
1 kg skrzydełek
50 ml syropu klonowego
3 ząbki czosnku
40 ml sosu sojowego
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
20 ml oleju słonecznikowego
4 gałązki natki pietruszki
Opis

Skrzydełka umyj i odetnij z każdego najmniejszą część skrzydełka. Przełóż do miski.

W drugiej misce wymieszaj sos sojowy z syropem klonowym i posiekanym czosnkiem. Dodaj jeszcze paprykę w proszku, pieprz cayenne, olej oraz połowę pokrojonej natki pietruszki. Wszystko wymieszaj i zalej marynatą skrzydełka. Przyprawy dobrze powcieraj w mięso i odstaw do lodówki do marynowania PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE na ok. 12 godzin, a najlepiej na cały dzień. 

Na rozgrzanej kratce grilla ułóż skrzydełka i opiekaj na średnim poziomie, aż się zrumienią z każdej strony. W międzyczasie smaruj skrzydełka marynatą. Ugrillowane przełóż na okrągły półmisek lub miskę, układając dekoracyjnie w okrąg. Będą się wtedy ładnie prezentowały. Na koniec posyp pozostałą natką pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
15 min.
Desery
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
60 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
25 min.
Desery