Przepisy Grillowane nadziewane papryki
Składniki
3 papryki w różnych kolorach
400 g twarożku śmietankowego
40 ml oliwy z oliwek
2 cebulki szalotki
1 gałązka rozmarynu
1 ząbek czosnku
3 gałązki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Umyj dokładnie papryki, szczególnie w miejscach zielonej łodygi - tam zawsze zbiera się piasek. Przekrój papryki nożem na 3/4 wysokości tak, by zielona łodyga wraz z częścią papryki była przykrywką dla faszerowanego warzywa. Wyjmij z każdej papryki ziarna i białe końce. Idealnie nadaje się do tego łyżka stołowa. Przypraw papryki oraz ich przykrywki solą i świeżo mielonym pieprzem. Polej lekko oliwą. 

Do miski przełóż twarożek śmietankowy. Obierz czosnek i cebulki szalotki. Pokrój drobno i dodaj do serka. W następnej kolejności posiekaj natkę pietruszki oraz kilka igieł rozmarynu i też dodaj do miski z nadzieniem. Wszystko dobrze wymieszaj. Nałóż nadzienie do każdej papryki tak, by zbyt mocno nie wystawało. 

Przykryj papryki i zawiń każdą sztukę w arkusz folii aluminiowej. Połóż papryki na ruszcie i opiekaj powoli na średnim ogniu. Warto po 15 minutach grillowania nakryć papryki metalową miską, dzięki temu warzywa dobrze wypieką się w środku. 

Gotowe papryki zdejmij z rusztu, odwiń z folii i ułóż na półmisku. Polej oliwą i udekoruj gałązkami natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
5 min.
Napoje
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
30 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje