Przepisy Grillowane filety z cukrem brązowym w ziołach prowansalskich
Składniki
1/2 kg filetów z kurczaka
4 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki posiekanego tymianku
4 łyżki posiekanej szałwii
Marynata prowansalska:
3 ząbki czosnku
3–4 liście laurowe
sok z 1/2 cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
1 płaska łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka soli
przyprawy: czarny pieprz
Opis

Przygotuj marynatę: do szklanej miski przesyp posiekany czosnek, liście laurowe, cukier brązowy, sól, pieprz czarny do smaku. Wciśnij cytrynę, zalej oliwą i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę.

W tym czasie przygotuj filety z kurczaka: dokładnie umyj, oczyść i rozbij lekko na płaty o grubości ok. 1 cm. Posiekaj zioła. Mięso przełóż na folię spożywczą i ułóż na zakładkę. Posyp ziołami (bazylią, szałwią i tymiankiem) całą powierzchnię filetów. Mięso zawiń w roladki za pomocą folii. Gotowe zalej przygotowaną marynatą, zakryj szczelnie folią spożywczą lub przełóż do woreczka, zawiąż go szczelnie i włóż do lodówki na 6 godz.

Roladkę pokrój w plastry ok. 1,5–2,5 cm. Grilluj na rozgrzanym ruszcie maksymalnie ok. 10 min, obracając mięso co kilka minut. Mięso powinno być białe w środku bez śladu różowego koloru. Uważaj, aby mięso nie wyschło podczas pieczenia, pilnuj i często sprowadzaj czy jest już gotowe.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
30 min.
Desery