Przepisy Grillowane cukinie i chutney cebulowy
Składniki
4 niewielkie cukinie
sól i przyprawy ziołowe do grilla
oliwa z oliwek
Chutney:
3 duże czerwone cebule
1 ½ łyżki cukru muscowado
100 ml czerwonego wina
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1
Cebule pokrój na półplasterki i zacznij smażyć na oliwie. Kiedy cebula będzie już zeszklona, dodaj cukier. 
2
Po rozpuszczeniu cukru dodaj wino, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Smaż tak długo, aż odparuje nadmiar płynów. Gotowy sos dopraw solą i pieprzem. 
3
Cukinie dokładnie umyj i obetnij końcówki. Przekrój cukinie na połówki, każdą połówkę posól, dopraw ziołami i skrop oliwą.
4
Cukinie grilluj z każdej strony na średnio rozgrzanym ruszcie. Grillowane cukinie podaj z ciepłym chutneyem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje