Przepisy Grillowane cukinie i chutney cebulowy

Składniki

4 niewielkie cukinie

sól i przyprawy ziołowe do grilla

oliwa z oliwek

Chutney:

3 duże czerwone cebule

1 ½ łyżki cukru muscowado

100 ml czerwonego wina

2 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

przyprawy: sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

 alt=
1

Cebule pokrój na półplasterki i zacznij smażyć na oliwie. Kiedy cebula będzie już zeszklona, dodaj cukier. 

 alt=
2

Po rozpuszczeniu cukru dodaj wino, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Smaż tak długo, aż odparuje nadmiar płynów. Gotowy sos dopraw solą i pieprzem. 

 alt=
3

Cukinie dokładnie umyj i obetnij końcówki. Przekrój cukinie na połówki, każdą połówkę posól, dopraw ziołami i skrop oliwą.

 alt=
4

Cukinie grilluj z każdej strony na średnio rozgrzanym ruszcie. Grillowane cukinie podaj z ciepłym chutneyem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4