Przepisy Grillowana wołowina z sałatką

Składniki

2 steki wołowe (z rostbefu)
1 l czerwonego wina wytrawnego
4 gałązki świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 łyżeczka masła
sól (wg smaku)
pieprz kolorowy
olej słonecznikowy (do grillowania)
Sałatka:
1 opakowanie mixu sałat
50 g malin
1 opakowanie mozzarelli
1 garść kiełków rzodkiewki (do dekoracji)
1 cytryna (sok)
oliwa z oliwek
sól himalajska
pieprz czarny mielony

Opis

Steki przełóż do średniego garnka. Wlej wino, dodaj rozmaryn, zgniecione ząbki czosnku, przekrojoną na pół papryczkę chili. Jeżeli nie chcesz, by danie było zbyt pikantne, oczyść papryczkę z pestek. Odstaw mięso na 2 godziny w chłodne miejsce.

Rozgrzej grilla. Posmaruj ruszt olejem. Grilluj mięso z obu stron, do takiego wysmażenia jak lubisz. Optymalny czas to 2,5 minuty z dwóch stron.

Zgrillowane mięso odstaw na 5 minut, by odpoczęło. W tym czasie przygotuj sałatkę. Sałaty, kiełki, połówki mozzarelli i maliny przypraw solą i pieprzem. Skrop cytryną oraz oliwą i delikatnie wymieszaj.

Wyłóż steki na talerz. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na każdy kawałek mięsa po pół łyżeczki masła. Podawaj z sałatką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 1.10-7.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8