Przepisy Grecka zapiekanka z wołowego mięsa mielonego i makaronu spaghetti
Składniki
400 g mielonego wołowego mięsa
400 g makaronu spaghetti
1 puszka obranych pomidorów
2 cebule
1 ząbek czosnku
½ pęczka natki pietruszki
4 łyżki tartego parmezanu
3 jaja
½ szklanki mleka
1 łyżka mąki
150 g margaryny
1 łyżka oleju
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia suszona
Opis

Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odsącz. Rozmieszaj parmezan z jajkami, dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i dodaj do makaronu. Cebulę i czosnek posiekaj, pomidory pokrój w grubą kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć czosnek i cebulę, dodaj mielone mięso i podsmaż. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. Całość duś przez 20 min na małym ogniu.

Przygotuj sos beszamelowy: na osobnej patelni rozgrzej margarynę. Dodaj mąkę i powoli dolewaj mleko, ciągle mieszając. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Połowę ugotowanego makaronu spaghetti ułóż w naczyniu żaroodpornym, po czym dodaj usmażone mięso z warzywami i przykryj resztą makaronu. Całość polej sosem beszamelowym. Wierzch posyp suszoną bazylią. Zapiekaj wszystko przez 40 min w temperaturze 200°.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
15 min.
Napoje
3 miesięcy temu
40 min.
Desery