Gotowana fasolka szparagowa z pomidorami
Składniki
600 g fasolki szparagowej żółtej 
100 ml wody 
2 pomidory 
3 gałązki cząbru górskiego 
1 cebula 
1 ząbek czosnku 
2 gałązki natki pietruszki 
80 g masła
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Fasolkę umyj i odetnij końcówki od łodygi. Obierz cebulę oraz czosnek i pokrój w drobną kostkę. W szerokim rondlu podgrzej połowę masła i podsmaż cebulę z czosnkiem. Przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Następnie dodaj fasolkę i lekko podsmaż. Wlej ok. 100 ml wody i przykryj, aby fasolka zmiękła. Potem zdejmij pokrywkę i pozwól jej odparować. Pokrój pomidory w kostkę i przełóż do rondla. Świeży cząber górski obierz z małych listków i delikatnie pokrój. Dodaj do fasolki. Przypraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Na koniec do fasolki dodaj resztę świeżego masła i posiekaną natkę pietruszki.

Wyłóż danie na półmisek i udekoruj dodatkowo gałązką cząbru górskiego. Taka fasolka jest idealna do duszonych mięs, w tym pieczeni wieprzowej czy jagnięcej.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 tygodnie temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
210 min.
Desery