Gotham-pops, czyli ciasteczkowe cake popsy w żółtej polewie
Składniki
300 g ciasteczek Oreo lub innych markiz w czarnym kolorze
160 g serka Philadelphia
200 g białej czekolady
50-100 ml mleka
żółty barwnik spożywczy
cukrowa posypka
Opis

Ciasteczka przekładamy do malaksera. Dodajemy serek Philadelphia i miksujemy pulsacyjnie, aż składniki się połączą. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję.

Wilgotnymi rękami formujemy z masy kulki nieco mniejsze niż orzech włoski. Układamy je na talerzu. W każdą kulkę wbijamy patyczek. Gotowe kuleczki wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

W międzyczasie białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W mleku rozprowadzamy barwnik. Stopniowo dodajemy mleko do czekolady, każdorazowo odczekując, chwilę mieszając. Masa powinna być jednolita, bez grudek, wystarczająco płynna, by dało się w niej obtoczyć cake popsy, ale też dość gęsta, by z nich nie spływała. Może się okazać, że nie zużyjecie całego mleka, ale jeśli trzeba, można dodać go nieco więcej.

Wyjmujemy z zamrażalnika gotowe kulki cake popsów. Maczamy je w przygotowanej polewie. Część z nich dodatkowo posypujemy cukrową posypką. Obtoczone w polewie cake popsy odstawiamy na talerz i wkładamy do lodówki, aż polewa zastygnie.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Zupy