Przepisy Gorąca czekolada
Składniki
1 litr mleka
300 g czekolady mlecznej
1 łyżka kakao gorzkiego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatki (do wyboru):
pianki marshmallow
cukrowe posypki
cynamonowe płatki śniadaniowe
rurki
lizaki candy cane
karmel
Opis

1/2 szklanki mleka mieszamy ze skrobią ziemniaczaną. Do rondelka przelewamy pozostałe mleko, dodajemy kakao i pokruszoną czekoladę i podgrzewamy stale mieszając, aż czekolada się rozpuści, a kakao połączy z resztą składników. Do uzyskanej czekolady dodajemy skrobię wymieszaną z mlekiem i podgrzewamy całość, aż będzie gorąca, a czekolada nabierze delikatnie gęstej konsystencji (mniej więcej jak słodka śmietanka). Gorącą czekoladę nalewamy do filiżanek. Dekorujemy ulubionymi dodatkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4