Gołąbki z pietruszką
Składniki
​200 g ryżu
1 główka średniej kapusty
2 pęczki pietruszki
4 duże pieczarki
1 cebula
2 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie
Sos do gołąbków:
4 łyżki śmietany 18%
2/3 szkl. wywaru z gołąbków
1 łyżeczka masła
1 pęczek pietruszki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Z kapusty usuń uszkodzone liście zewnętrzne. Ostrym, spiczastym nożem wykrój głąb, wbijając go lekko ukośnie. Włóż główkę kapusty wycięciem do góry do garnka. Zalej kapustę gorącą wodą, przykryj garnek i doprowadź do wrzenia. Następnie odwróć kapustę wycięciem do dołu i podgotuj ok. 8 min. Przełóż główkę kapusty na talerz, oderwij wierzchnie, zbyt miękkie liście i obieraj kapustę z kolejnych liści, uważając aby ich nie uszkodzić. Jeżeli będziesz miał trudności ze zdejmowaniem liści, możesz spróbować dmuchnąć pomiędzy liście, aby łatwiej odchodziły od siebie lub przez chwilę podgotować kapustę. Z oddzielonych liści pościnaj wystające nerwy, ale w taki sposób, aby wyrównać powierzchnię liścia, uważając aby ich nie podziurawić.

Przygotuj farsz: ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu lekko rozgotowując go. Cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę, a pieczarki umyj i zetrzyj na tarce. Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju podsmaż pieczarki wraz z cebulą, mieszając od czasu do czasu (ok. 10 min). Do miseczki przełóż ryż, wymieszaj z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. 2 pęczki pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do farszu, przypraw solą i pieprzem.

Faszeruj liście kapusty: przy nasadzie liścia nałóż łyżką trochę farszu i zawiń lekko nasadę tak, aby przykryła tylko farsz. Teraz zwiń boki liścia i zawijaj w rulon. Podobnie postępuj z kolejnymi liśćmi. Liście, których nie użyłeś do gołąbków, pozostaw i podziel na 2 grupy. Dno garnka wyłóż pierwszą grupą liści i układaj na nich gołąbki ciasno, jeden obok drugiego. Pomiędzy gołąbkami poukładaj kilka listków laurowych i ziele angielskie. Zalej gołąbki osoloną wodą (taką ilością, by przykryła wierzch gołąbków) i przykryj drugą grupą pozostawionych liści. Gotuj ok. 1,5 godz. pod przykryciem na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU

Przygotuj sos: odlej szklankę wywaru z gołąbków po ugotowaniu. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuść w 3 łyżkach zimnej wody i przelej do ciepłego wywaru. Pęczek pietruszki umyj, posiekaj drobno i dodaj do wywaru. Wszystko chwilę podgotuj. Dodaj łyżkę masła, łyżeczkę soku z cytryny, sól i pieprz, a pod koniec gotowania 4 łyżki śmietany. Wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej gołąbki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
5 miesięcy temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
30 min.
Napoje