Przepisy Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami

Składniki

12 liści kapusty włoskiej

1 i 1/2 szkl. kaszy pęczak

60 g grzybów suszonych

2 średnie cebule

3 łyżki oleju

1 jajko

4 ziela angielskie

2 liście laurowe

3/4 szkl. wywaru warzywnego lub bulionu z kostki bio

przyprawy: sól, pieprz

Sos koperkowy:

1 pęczek koperku

ok. 400 ml wywaru warzywnego lub bulionu z kostki bio

200 ml śmietany 12%

2 łyżki mąki

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

przyprawy: sól, pieprz

Opis

Grzyby mocz przez noc w wodzie.

Wytnij środek w kapuście i zagotuj wodę w dużym garnku. Włóż kapustę do garnka i gotuj. Po ok. 2 minutach zacznij ściągać liście. Ściągaj je stopniowo, cały czas gotując. Wytnij twarde „nerwy” w liściach kapusty.

Ugotuj grzyby w wodzie, w której się moczyły. Gotuj ok. 15 minut, do miękkości. Nie wylewaj wody.

Cebule pokrój w kostkę. Rozgrzej 3 łyżki oleju i zeszklij cebulę. Ugotowane grzyby drobno posiekaj. Dodaj na patelnię z cebulą. Całość smaż kilka chwil.

W międzyczasie ugotuj kaszę. W tym celu zlej do szklanki wodę spod grzybów, a resztę uzupełnij zwykłą wodą. Na 1 szklankę kaszy potrzebujesz 3 szklanek wody. Do kaszy z tego przepisu należy użyć 4,5 szklanki wody, delikatnie posolonej.

Połącz kaszę z grzybami i cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Do lekko przestudzonej kaszy dodaj jajko. Dokładnie wymieszaj całość.

Uformuj gołąbki. Na jeden liść kapusty nałóż 2–3 łyżki farszu. Liście składaj w gołąbki. Możesz użyć wykałaczki, aby całość była zwarta. Gołąbki ułóż w naczyniu wyłożonym liśćmi. Zalej wywarem warzywnym, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zapiekaj gołąbki w temp. 180°C przez ok. godzinę, od momentu, gdy zaczną pojawiać się bąbelki na bulionie.

Przygotuj sos. Rozgrzej olej i masło. Dodaj mąkę i smaż chwilkę. Dodaj posiekany koperek. Smaż ok. 1 minutę. Wlej na patelnię śmietanę i wymieszaj rózgą. Stopniowo dodawaj ciepły wywar, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dopraw solą i pieprzem.

Gołąbki podawaj w sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4