Gołąbki z kapusty pekińskiej w sosie sojowym
Składniki
ok. 7 liści kapusty pekińskiej
1 cebula
200 g pieczarek
ok. 50 g ryżu
1/2 pęczka pietruszki
50 g sera żółtego lub mozzarella
3 łyżki masła do smażenia
Opis

Pieczarki umyj i posiekaj drobno, cebulę obierz i posiekaj w kosteczkę. Ryż ugotuj do miękkości, odcedź. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj posiekane pieczarki, cebulę oraz ugotowany ryż. Na koniec zetrzyj ser i dodaj go do warzyw. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem oraz posiekaną pietruszką. Liście kapusty obgotuj w wodzie z solą przez ok. 8 min (sprawdź, czy kapusta jest już miękka), następnie odetnij grubsze rdzenie z liści.

Do każdego liścia nałóż po łyżce farszu i zawiń jak gołąbki (zawijając brzegi do środka). Na patelni ponownie roztop masło i obsmaż gołąbki na rumiano z obu stron (masło możesz zastąpić masłem klarowanym PORADA KONTEKSTOWA - KLAROWANIE lub oliwą z oliwek). Podawaj z sosem sojowym z sokiem z cytryny w proporcji: 3 łyżki sosu sojowego i 1 łyżka soku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 tygodnie temu
2 miesiące temu
45 min.
Napoje