Gołąbki z grzybami
Składniki
50 g grzybów suszonych
¾ szklanki ryżu
1 główka białej kapusty
2 łyżki oleju
1 cebula
1 liść laurowy
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Usuń wierzchnie liście z kapusty, a następnie wytnij jej głąb. Opłucz kapustę, włóż do garnka z wrzącą wodą, obgotuj kilka minut, odsącz i zdejmij lekko odchodzące liście. Czynność powtarzaj, aż wszystkie liście (poza malutkimi środkowymi) będą z łatwością odchodzić.

Przyrządź nadzienie: ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu (na półmiękko) i odcedź. Grzyby namaczaj przez 1 godzinę w szklance wody. Następnie gotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły przez ok. 15 - 20 min i odcedź (nie wylewaj wywaru z grzybów). Posiekaj grzyby. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Ryż, cebulę i grzyby połącz ze sobą, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Na środku rozłożonego liścia nakładaj nadzienie i zawijaj jego brzegi do środka, tworząc rulon. Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty, ułóż na nich gołąbki, zalej wywarem z gotowania grzybów i 1 szklanką gorącej, osolonej wody. Dodaj liść laurowy. Przykryj i gotuj przez 30-40 min na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje