Gołąbki bez zawijania
Składniki
1/2 małej główki kapusty białej (ok. 400 g)
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 szkl. ryżu
2 jajka
2 cebule
1 łyżka mąki pszennej
80 ml koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
6 łyżek oliwy
przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie
Opis

Kapustę oczyść z wierzchnich liści i przekrój na połowę. Jedną zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mięso mielone przełóż do miski, połącz z kapustą, dopraw solą, pieprzem.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Cebule obierz i drobno posiekaj. Następnie zeszklij na oleju na bardzo wolnym ogniu i dopraw solą. Cebulę wrzuć do miski z kapustą i mięsem – wymieszaj. Dodaj ugotowany ryż, jajka i wymieszaj ponownie. W zwilżonych wodą dłoniach formuj kule z przygotowanej masy, a potem lekko je zroluj, tworząc jakby gołąbki.

Uformowane gołąbki obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju (3 łyżki) ok. 4 minuty z każdej strony. Podsmażone podlej litrem gorącej przegotowanej wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i sporą ilość sosu sojowego oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU ok. 45 min. Po koniec gotowania możesz dodać śmietanę (niekoniecznie).

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne