Kapustę oczyść z wierzchnich liści i przekrój na połowę. Jedną zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Mięso mielone przełóż do miski, połącz z kapustą, dopraw solą, pieprzem.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Cebule obierz i drobno posiekaj. Następnie zeszklij na oleju na bardzo wolnym ogniu i dopraw solą. Cebulę wrzuć do miski z kapustą i mięsem – wymieszaj. Dodaj ugotowany ryż, jajka i wymieszaj ponownie. W zwilżonych wodą dłoniach formuj kule z przygotowanej masy, a potem lekko je zroluj, tworząc jakby gołąbki.
Uformowane gołąbki obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju (3 łyżki) ok. 4 minuty z każdej strony. Podsmażone podlej litrem gorącej przegotowanej wody. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie i sporą ilość sosu sojowego oraz koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU ok. 45 min. Po koniec gotowania możesz dodać śmietanę (niekoniecznie).