Przepisy Gnocchi z sosem bolońskim
Składniki
1 op. gnocchi (500 g)
Sos boloński:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 średnia marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki masła
50 g tłustego surowego boczku
100 g surowej szynki
100 g drobiowych wątróbek
100 g mielonej wołowiny
100 g mielonej wieprzowiny
200 ml czerwonego wina
200 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
starty parmezan lub ser żółty twardy dziugas do posypania
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj sos boloński: cebulę, czosnek, seler, marchewkę obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na maśle razem z warzywami. Następnie szynkę pokrój w drobną kostkę, wątróbki drobno posiekaj i razem z mielonym mięsem dodaj do warzyw na patelni. Całość chwilę smaż, ciągle mieszając.
Do składników na patelni dodaj odmierzoną ilość wina, wywar z mięsa, koncentrat pomidorowy i oregano. Sos doprowadź do wrzenia. Następnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj ok. 2 godzin.

Gnocchi ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzone polej wcześniej przygotowanym sosem bolońskim. Na końcu wg uznania posyp potrawę startym parmezanem.

Sos boloński pasuje do wszystkich rodzajów makaronu, w tym lazanii i cannelloni.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
70 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
140 min.
Desery