Przepisy Gnocchi z sosem bolońskim

Składniki

1 opakowanie gnocchi (500 g)
Sos boloński:
1 cebula (mała)
1 ząbek czosnku
1 marchew (średnia)
1 łodyga selera naciowego
2 łyżki masła
50 g boczku parzonego (tłustego)
100 g szynki surowej
100 g wątróbki z kurczaka
100 g mięsa wołowego mielonego
100 g mięsa wieprzowego mielonego
200 ml czerwonego wina
200 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
parmezan (starty, lub ser żółty twardy dziugas, do posypania)
pieprz czarny mielony
sól

Opis

Przygotuj sos boloński: cebulę, czosnek, seler, marchewkę obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na maśle razem z warzywami. Następnie szynkę pokrój w drobną kostkę, wątróbki drobno posiekaj i razem z mielonym mięsem dodaj do warzyw na patelni. Całość chwilę smaż, ciągle mieszając.
Do składników na patelni dodaj odmierzoną ilość wina, wywar z mięsa, koncentrat pomidorowy i oregano. Sos doprowadź do wrzenia. Następnie dopraw solą i pieprzem. Gotuj ok. 2 godzin.

Gnocchi ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzone polej wcześniej przygotowanym sosem bolońskim. Na końcu wg uznania posyp potrawę startym parmezanem.

Sos boloński pasuje do wszystkich rodzajów makaronu, w tym lazanii i cannelloni.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8