Przepisy Gnocchi z bakłażanem, rukolą i serem
Składniki
1/2 op. gnocchi (500 g)
1/2 średniego bakłażana
1/2 łyżeczki oregano świeżego lub suszonego
5 ząbków czosnku
2 garście rukoli
ok. 50 g startego sera parmezan lub twardego sera żółtego dziugas
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Bakłażana dobrze umyj, przetnij nożem wzdłuż na pół i piecz wraz z czosnkiem w łupince, w brytfance w piekarniku przez ok. 40 min w temp. 180 stopni. Kiedy bakłażan zmieni kolor skóry na szary, to znak, że jest już upieczony. Bakłażana wyjmij z piekarnika i ostudź. Następnie obierz ze skóry, posiekaj na kawałki, włóż do miski i połącz z oregano, oliwą i przyprawami. Całość porządnie wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodaj ser parmezan i jeszcze raz wszystko wymieszaj.

Gnocchi ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Ostudzone wymieszaj z sosem i posyp z wierzchu rukolą. Gotowe danie możesz polać dodatkowo oliwą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy