Przepisy Gnocchi serowe ze szpinakiem
Składniki
200 g szpinaku mrożonego
200 g ricotty lub tłustego twarogu
4 nieobrane ząbki czosnku
50 g utartego parmezanu
1 żółtko
4 łyżki mąki
3 łyżki masła
4 łyżki posiekanych razem: szczypiorku, pietruszki i bazylii
2 łyżeczki szałwii
przyprawy: sól
Opis

Wlej wodę na wysokość 1/4 garnka i doprowadź do wrzenia. Włóż do wody ząbki czosnku i gotuj przez 4 min. Czosnek wyjmij z wody, przestudź, obierz go, a następnie włóż do innego naczynia.

Do czosnku dodaj posiekane zioła i zmiksuj wszystko ze sobą (możesz czosnek rozgnieść widelcem i wymieszać z ziołami). Zamrożony szpinak włóż do garnka z wodą po czosnku i gotuj przez ok. 15 – 20 min (aż wyparuje cała woda).
Do miski włóż ricottę, żółtko, szpinak, zioła z czosnkiem, połowę parmezanu, mąkę i dokładnie wymieszaj. Dłonie zwilż wodą i formuj z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Wrzucaj gnocchi do wrzącej, osolonej wody i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Kulka gnocchi powinna być w środku pulchna, bez zwartych kawałków ciasta.

Dokładnie odsącz gnocchi z wody. W tym czasie na roztopionym maśle podsmaż szałwię (ok. 1 min). Dodaj gnocchi i smaż przez 1 min. Gotowe gnocchi ułóż na talerzu i posyp parmezanem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje