Przepisy Gnocchi po sardyńsku w sosie z pomidorami i kiełbasą
Składniki
1 op. gnocchi (500 g)
Sos pomidorowy:
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
200 g kiełbasy najlepiej czosnkowej albo długo dojrzewającej
2 ząbki czosnku
500 g pomidorów
pęczek świeżej bazylii
starty ser twardy, np. dziugas albo pecorino
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj sos: cebulę obierz i drobno posiekaj, następnie zeszklij ją na oliwie. Kiełbasę pokrój w plastry. Czosnek wyciśnij, a bazylię drobno posiekaj i smaż przez ok. 2 min razem z cebulą. Pomidory sparz wodą, obierz ze skóry, oczyść z nasion i pokrojone w kostkę wrzuć na patelnię do podsmażonych warzyw. Wszystko jeszcze razem duś na małym ogniu przez ok. 15 min do momentu aż sos stanie się gęsty.

Przygotuj gnocchi: zagotuj wodę, posól ją i ugotuj w niej kluski al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE wg wskazówek na opakowaniu. Następnie wyłóż na sitko, by osączyć z wody. Gotowe gnocchi wrzuć do gorącego sosu pomidorowego, posyp startym serem i od razu podawaj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje