Gałeczki mięsne duszone w pomidorach i czerwonym winie
Składniki
400 g mięsa mielonego z łopatki
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
5 cm pora
2 żółtka
1 łyżka otrębów żytnich
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Sos:
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów bez skóry
1/2 szkl. wina czerwonego
2 goździki
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj warzywa: cebulę obierz, umyj i posiekaj w kostkę. Pora umyj i posiekaj w plasterki. Nać selera obierz z łykowatej skórki i posiekaj w plasterki.

Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę, pora, seler. Na koniec przypraw wszystko solą i pieprzem, a następnie przestudź i zmiksuj.

Mięso mielone przełóż do miski, dodaj zmiksowane warzywa, żółtka, otręby, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Na drugiej patelni, na wolnym ogniu podsmaż cebulę i wciśnij czosnek. Gdy zaczną się rumienić, wlej wino i poczekaj aż około 1/3 wina wyparuje, po tym czasie dodaj pomidory, koncentrat, goździki, ocet winny i przyprawy. Całość wymieszaj.

Z mięsa mielonego uformuj gałeczki i wrzuć je do sosu, duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE ok. 30 min. Następnie wyjmij z sosu gałeczki i goździki, a sos zmiksuj na gładko. Gałeczki polej gorącym sosem, podawaj z pieczywem i sałatą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne